HET IDEE

De organisatie is in handen van Stichting Spegel welke bestaat uit Rudolf Valkema, Rieneke de Haan en Anno Terpstra. Het idee van het uitvoeren van de rockopera speelde al een aantal jaren bij Rudolf. De aanstichter, een diehard fan van The Who en de rockopera Tommy. Samen met Anno, met wie hij onder andere in het verleden een reeks parkconcerten heeft georganiseerd, kwamen de eerste ruwe kaders op papier. Rieneke werd gepolst om de regie van de rockopera op zich te nemen. Rieneke heeft ruime ervaring in het regisseren van diverse openluchtspelen en zij was het ontbrekende stukje om de rockopera van de grond te tillen. In eerste instantie leek het erop dat het bij een idee zou blijven. Vooral de start van het project en daarbij de te maken kosten waren een heikel punt. Door de rockopera Tommy in het licht van Leeuwarden 2018 te plaatsen en de ondersteuning door de Gemeente De Fryske Marren, betekende groen licht. Hierdoor mag Joure zich in september opmaken voor een muzikaal spektakel dat Tommy heet!

DE FILM TOMMY

Tommy is een film uit 1975 gebaseerd op de rockopera Tommy die in 1969 werd uitgebracht door de Britse rockband The Who. De film werd geregisseerd door Ken Russell, die met zijn flamboyante ideeën en duizelingwekkende tempo de videoclipstijl van MTV jaren vooruit was. De filmbezetting bestond uit verschillende beroemdheden als Eric Clapton, Elton John, Tina Turner, Jack Nicholson, Oliver Reed en uiteraard de bandleden zelf. Ann-Margret ontving voor haar rol in de film een Golden Globe Award en werd genomineerd voor een Oscar in de categorie "Beste Actrice". Pete Townshend, de songwriter-gitarist van The Who en tevens schrijver van de rockopera, werd eveneens genomineerd voor een Oscar voor zijn grote inbreng in het verzorgen en veranderen van de muziek voor de film.

 

Meer info over het verhaal van Tommy op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tommy_(film)

WAT GAAT ER GEBEUREN

Park Heremastate met het schitterende openluchttheater is de plek waar het allemaal in september gaat gebeuren. Onder leiding van regisseur Rieneke de Haan wordt de rockopera Tommy als muzikaal spektakel in het park gebracht. Het verhaal van Tommy wordt letterlijk naar het heden gehaald. Een tijdloos verhaal wat van toepassing is op ons allemaal en precies weet te vertellen wat ons in het dagelijks leven bezig houdt als het gaat om geloof, hoop en liefde. De vele oorlogen en misstanden in de wereld worden aangesneden en gespiegeld aan de bezoekers. Het verhaal over het autistische kind Tommy is een metafoor: de veronderstelling is dat we vijf zintuigen hebben, maar blind zijn voor de realiteit. Tommy staat symbool voor onze eigen onvolkomenheden. Productie Tommy


Peter Sijbenga heeft een Friese vertaling van de rockopera Tommy gemaakt. De muzikale arrangementen van de talloze internationale hits zoals: See me, feel me, touch me en Pinball Wizard, zijn van de hand van Arjan Kiel en Willem Aukema. Stichting 8501INDIE, een stichting ter promotie van de popcultuur in Joure en omstreken, en Big Band Cue spelen een grote rol bij de muzikale uitvoering van Tommy. De hoofdrol van Tommy is voor Theun Plantinga, bekend van Theun speelde in een reeks succesvolle landelijke tours en tv producties, zoals: ‘De kleine kapitein’, ‘Achtste groepers huilen niet’ (winnaar Musicalworld Award) en ‘Tina de musical’.

 

De rockopera bevat talloze internationale hits waaronder; See me, feel me, touch me en Pinball Wizard. Naast het verhaal is ook de muziek tijdloos en actueel.

Productie, cast, muziek en ....

Productie                     Stichting Spegel
Peter Sijbenga            Vertaling & bewerking 
Rieneke de Haan        Producent / Regisseur 
Rudolf Valkema          Producent / Coördinatie
Anno Terpstra             Producent / PR en communicatie
Henny Nab                  Regie‐assistent 

Cast Tommy
Theun Plantinga         Tommy
Lianne Zandstra         Emmy Folkers
Wybo Smids                Kees Folkers
Bert Steeman              Omke Herre
Leo Boermans            Neef Kevin / rechter / security
Siebe Huitema            Dominee Eenshuistra / abbekaat
Minne Zwaagstra        Nije freon / wethalder / Haaksma / journalist
Anniek van der Brug  Sanne Sytsma
Tineke Wouda             Tripgoadin
Pytrick Bruinsma        Koor / zuster / skoaljuf / griffier/ klant
Margreet Hofstra        Koor / specialist / TV‐reporter
Fokje Oud                     Koor / mem Sytsma
Hans Wempe               Koor / heit Sytsma
Geertje Nawijn            Koor / zuster 

Dans
Raymond Guzman      Choreografie 
Douwe Oosterhof       Dans / figuratie 
Jarno Spijker                Dans / figuratie 
Ids Haagsma                Dans / figuratie 

Decor / techniek / animatie / kleding / grime

Ron Halma                             Decor ontwerp / Bouw
Diamond Sound Systems    Techniek
‘Barst Animatie’                      Animatie
Anneke Hogeveen                 Kleding
Ynke Huver                             Grime 

Muziek
Willem Aukema                         Arrangeur
Arjan Kiel                                    Arrangeur
Willem Aukema                         Dirigent
Joop Visser                                 8501INDIE Drums
Mario Kramer                            8501INDIE Gitaar 
Ronald van den Oudenalder  8501INDIE Basgitaar
Martin de Vries                         8501INDIE Gitaar
Paul Horjus                                8501INDIE Toetsen
Haaije de Jong                           8501INDIE Vancore

Bigband Cue 
Jaap Kastelein                           Saxofoon
Hillie de Koe 
Tim de Vries 
Ezra Efdé 
Jan van Zijverden 

Johannes Dijkstra                    Trompet
Aart Postma
Willem Stellingwerff 
Klaas Jongsma 

Eric Roelofsen                           Trombone
Durk Boonstra 
Jacqueline Brugman 
Henk Beumer 

Communicatie en overig
Trycia van Brug          PR & Communicatie
 

Hendrika Ploeg          PR & Communicatie
Margje Wierda           Coördinatie arrangementen bedrijven
Eric Hofman               Camera & ‘making of’ film

BEZOEKERSINFORMATIE

U heeft een ticket gekocht! Veel dank daarvoor, mede dankzij u gaan het drie fantastische avonden worden. We heten u alvast welkom in het Park Herema State te Joure. En we willen u natuurlijk heel veel plezier tijdens de voorstellingen van de rockopera Tommy toewensen. Op deze pagina vindt u informatie die voor u als bezoeker van de rockopera van belang kan zijn. Heeft u andere vragen? Aarzel niet contact met ons op te nemen.

Programma
De hekken van park Herema State gaan om 19.00 uur open. De hoofdentree van het park bevindt zich aan de zijde van de Appelwyk/Harddraversweg. Houd uw ticket bij de hand.

Het tijdschema van de avond ziet er als volgt uit:​

 • 19.00 uur: Hekken van park Herema gaan open. Het horecaplein is open: hier is koffie, thee, een hapje en een drankje verkrijgbaar. O.a. is er de Tommy-plank, met diverse koude en warme lekkernijen.

 • 20.00 uur: De tribunes bij het openluchttheater gaan open, u kunt een zitplaats zoeken.

 • 20.30 uur: Start van de voorstelling rockopera Tommy.

 • 22.30 uur: Einde voorstelling.

 • Het horecaplein is nog open om na te praten incl. hapje, drankje en muziek.

TOMMY VIP TOUR voor Rabobankleden: Heeft u deze tour geboekt, dan bent u vanaf 18.00 uur welkom voor koffie en een koek. Aanvang tour is 18.30 uur.


Annuleringen van voorstellingen
Als de weersomstandigheden dermate slecht zijn dat de voorstelling geannuleerd moet worden dan kunt u dat vóór 18:00 uur op deze website lezen. Tevens wordt het op Facebookpagina van rockopera Tommy gemeld. De reserve-avond is zondag 16 september, hier kunt u nu alvast rekening mee houden - stel dat het stuk vanwege het weer of andere omstandigheden niet door kan gaan. De starttijden zijn op alle avonden gelijk.

Ticketverkoop
De ticketverkoop vindt uitsluitend plaats via Primera in Joure. 


Temperatuur
Misschien heeft u al eerder een openluchtvoorstelling bijgewoond en weet u al dat ‘s avonds erg koud kan worden. Ook in het park kan het ‘s avonds zelfs erg koud worden. Neem voldoende kleding mee, liever teveel dan te weinig.

Regen
Als het regent doet u er de bezoekers in de rij achter u geen enkel plezier mee als u een paraplu opent. Neem alstublieft geen paraplu mee, maar kies voor een regenjas met capuchon. Zo kan iedereen de voorstelling nog goed volgen.

Zitplaatsen
Er zijn een tribunes in het park gebouwd.. U mag natuurlijk altijd zelf een kussentje meenemen. Kom op tijd als u als groep bij elkaar wil zitten. De toegangskaarten worden namelijk niet op stoelnummer verkocht. Vooraf reserveren van een plaats is niet mogelijk.

Rolstoel of rollator

Mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel of rollator zijn natuurlijk van harte welkom in park Herema State. Het pad naar het openluchttheater is niet eenvoudig begaanbaar, maar er zijn genoeg vrijwilligers die u graag een handje helpen mocht dat nodig zijn. Wanneer u zich even meldt bij de kassa/informatiepunt, dan wordt u een oplossing geboden.
 

Consumpties & horecaplein

Op het horecaplein in het park kunt u consumptiemunten à € 2,50 kopen. U kunt de munten zowel contant als met pin betalen. De munten kunt u op het horecaplein besteden aan hapjes en drankjes. De meeste drankjes zijn 1 of 1,5 munt. Ook is er o.a. de ‘Tommy-freonenplank’ met verschillende koude en warme lekkernijen, voor 4 munten. Slump Catering werkt hierin samen met slager Obe Veltman. Ook zijn er diverse andere snacks verkrijgbaar, zowel voor als na de voorstelling.

Parkeren

We willen de Jousters vragen om zoveel mogelijk op de fiets te komen. Parkeren is gratis in heel Joure. Let wel op de blauwe schijfzones (max. 1,5 uur zoals op het terrein achter het witte kantoor aan het DE-plein). Verder kunt u uw auto gewoon in de omgeving parkeren, in een woonstraat of op één van de volgende parkeerterreinen, op loopafstand van het park:

 • Sinnebuorren (achter de Midstraat)

 • Brandweerkazerne (aan Tolhuisweg)

 • Langs de Vegelinsweg

 • Parkeerplekken bij de evenementenhal (ook aan Vegelinsweg)

 • Waagplein (achter de Hobbe van Baerdtkerk)

 • Partycentrum 't Haske (alleen op donderdag 13 en vrijdag 14 september 2018)

 • Boeresingel (zijstraat Harddraversweg. Let op niet op bewonersplaatsen, maar achterop het terrein)


Toilet
De sanitaire voorzieningen bieden wij aan in de toiletwagen voorin het Park Herema State. Hierin bevinden zich zowel de dames- als herentoiletten.

Roken
Vanzelfsprekend mag in de horecatent niet worden gerookt. Maar ook op de tribunes is roken niet toegestaan.

Mobiele telefoon
Uw mobiele telefoon mag na de voorstelling weer aangezet worden.

Honden
Honden zijn tijdens de voorstelling niet toegestaan. 

 

©2018 rockoperatommyjoure.nl

Een recept van MediaSoep

ROCKOPERA

TOMMYJOURE

.NL

SOCIAL MEDIA
 • Facebook Social Icon
 • Instagram Social Icon

13|14|15 September 2018

CONTACT